Handla gardiner

Det finns få saker som har så stor påverkan på inredningen hemma som valet av gardiner. Det är relativt lätt att ge hela rummet en lyft endast genom att byta gardiner – bara man väljer rätt. Här följer några punkter om vad du bör tänka på när du ska välja dina nya gardiner.

 • Tyget
  Var ska du hänga dina nya gardiner? Tänk funktionellt – i köket passar ett tunt och vackert tyg utmärkt, men till sovrummet ska du helst välja ett tjockt och ljudisolerande tyg.
 • Färgen
  Är rummet väldigt soligt kan gardiner i ljusa färger blekna mycket snabbt. Då är det bättre att välja neutrala färger som passar till allt. Vita gardiner är väldigt populära då de öppnar rummet och släpper in ljus – samt att de inte bleknar så fort.
 • Längden
  När det handlar om tyggardiner är ”hotellkänslan” väldigt populär. Det handlar om en trend där man täcker hela väggen vertikalt och horisontellt med gardiner för att skapa en glamourös lyxhotellkänsla. Annars kan du välja gardiner som går ca. 20 cm högre än fönsterkanten, och ända ner till golvet.

Andra sorters gardiner

 • Solskyddet
  Väljer du rullgardiner eller hissgardiner är det bra att veta följande: denna sorts gardiner passar till alla rum och är lätta att byta ut efter säsong. Å andra sidan kan de lätt dra åt sig matos, och mönstret bleknar med tiden.
 • Kontroll över ljusinsläppet
  Vill du ha kontroll över ljusinsläppet i rummet, till exempel i sovrummet eller kontoret, är persienner ett bra val. De finns att få tag på i olika färger, material och stilar. Nackdelen med dessa är dock att de lätt blir smutsiga och kanske inte helt utesluter ljuset.

Låt dina fönster vara en naturlig del av inredningen genom att välja gardiner som passar din stil och lyfter hela rummets utseende. Det är väl värt tiden det tar att hitta en gardin du kan glädja dig över, och använda för att skapa en trevlig miljö – som får dig att riktigt känna dig hemma.